WWAV - helping you change the world | nieuws
WWAV heet vanaf nu Happy Horizon logo Ga naar onze nieuwe website

NDP: Vaste gift steeds schaarser

Het donateursvertrouwen is verder gedaald. Daarnaast valt op dat de Nederlander het nog steeds normaal vindt om aan goede doelen te geven. Maar voor een vaste relatie is hij steeds minder te porren...

Dat het donateursvertrouwen is afgenomen zal niemand verbazen. De werkloosheid stijgt, de koopkracht daalt en de woningmarkt zit muurvast. Toch is het niet louter kommer en kwel. Mensen vinden doneren aan een goed doel nog steeds normaal: 80% van de ondervraagden typeert zichzelf als een echte ‘goede-doelengever’. Het is vooral de vaste gift die het zwaar heeft: nog slechts 27% noemt zichzelf een ‘vaste-giftengever’. Zeker iets om over na te denken.

Er is trouwens ook goed nieuws. De aanname dat vooral ouderen aan goede doelen geven blijkt niet te kloppen. Maar liefst 82% van de jongeren tussen 18-24 jaar zegt een goede-doelengever te zijn! Die lijn zet zich door bij de groep 25-34 jaar: 81%. Gek genoeg daalt het percentage bij de oudere groepen. Van de groep senioren (ouder dan 54 jaar) noemt ‘slechts’ 76% zich een goede-doelengever.

Los-vast

Steeds minder mensen voelen zich dus prettig bij een vaste gift. De meeste vaste-giftengevers zijn nog te vinden in de groep 35-44 jaar (31%), de minste vinden we bij de mensen jonger dan 24 jaar (19%). Opvallend is verder dat vrouwen even vaak kiezen voor losse giften als voor vaste giften (33%), terwijl mannen veel liever losse giften geven (35% tegenover 20% vaste giften).

Tot slot blijkt dat jongeren liever geven aan grote, bekende goede doelen. Boven de 24 jaar krijgen mensen juist een voorkeur voor kleinere doelen. Overigens is men het er wel over eens waar het geld naartoe moet gaan. Binnen alle leeftijdsgroepen kiest de helft voor mensenorganisaties. 24% kiest voor natuur/dierenorganisaties, terwijl een kwart geen voorkeur heeft.

Het complete rapport lezen? Download het hier.